A Gyáli Mazsorett Csoport megálmodója és létrehozója Bittera Zsuzsa tanárnő három gyermekkel kezdte a munkát 2001-ben. Ma már több mint hatvan főt számlál a csoport akik az ovis korosztálytól a középiskolásokig képviseltetik magukat. Sokan, több éven keresztül tagjai a csoportnak. Legkitartóbb növendékünk, Baranya Krisztina aki a kezdetek óta velünk sportol, a csapat meghatározó tagjává vált. Erdősi Kingával együtt oktatják a twirling versenyzőket.
Az elmúlt évek alatt sok-sok koreográfiát tanultunk, így a repertoár igen sokrétű. Műsorunkban megtalálhatók a klasszikus fúvós indulókon
kívül a latin és a jazz zenékre készült bemutatók. A menetgyakorlatok mellett sok-sok színpadi műsorszámmal is felkészültünk.
A nagy- és kiscsapatos gyakorlatok mellett egyéni- és páros számok is készülnek. Ezek évről-évre változnak, minden versenyévadra új koreográfiák születnek. A mazsorett boton kívül használunk pom-pont, zászlót, karikát és más eszközöket is. 2007-től működik a Magyarországon egyedülálló fegyver és zászlóforgató fiú csoport akik külön számokkal és a lányokkal közösen is szerepelnek. A gyerekek mozgásának csiszolása érdekében kiegészítő órákon is részt vesznek például: klasszikus balett, hip-hop, rock n roll, akrobatika ... Fontosnak tartjuk, hogy lehetőleg minden tánc- mozgás-stílust, beépítsünk gyakorlatainkba amit az adott zene karaktere megkíván. Beugró tanárként járt nálunk Bakó Gábor Győri Nemzeti Színház vezető koreográfusa és a Magyar Színművészeti Főiskola tánctanára, Macskinné Por Erzsébet Magyar Twirling Szövetség szakmai bizottságának tagja, a Szeghalmi Kulturális Egyesület vezetője, Macskin Zita többszörös Magyar Twirling Bajnok, Gajdos József az Operaház és az Operettszínház rendező koreográfusa.
A Pestmegyei Sport-twirling és Majorette Szövetség tagjaként, évente többször veszünk részt a szövetség által rendezett versenyeken, melyek közül néhányat már rendeztünk is. A megyei korosztályos versenyeken sorra dobogós helyezéseket érünk el.
Tagjai vagyunk a Magyar Majorette Szövetségnek is ahol mind egyéni, mind páros és csapat kategóriákban jó eséllyel igyekszünk kiharcolni az Európa Bajnokságon való indulás jogát, ami 2009-óta minden évben, több számban is sikerült. Többször avathattunk magyar bajnokot a csapat kategóriákban. Az Európa Bajnokságon eddig IV. hely a legjobb amit elértünk de hajtunk a dobogóra és a bajnoki címre.
Eleinte csak mazsorettel foglalkoztunk, majd 2007-ben csatlakoztunk az Országos Twirling Szövetséghez is. Most mind a két sportágban eredményes versenyzőket tudtunk nevelni. (A twirling, a „mazsorett-bot” forgatásának sport változata, leginkább a ritmikus sportgimnasztikához áll közel, de itt egyetlen szerrel dolgoznak. Ez az eszköz egy vagy kettő –profi szinten három– mazsorett bot.)
Az elmúlt években többször indultunk nyílt versenyeken is: az Amatőr Majorettek Országos Siófok Város Vándorkupa Versenyén és a Győri Aranyos Mazsorettek Országos Versenyén, valamint nemzetközi versenyeken: Várgesztesen, Hajdúszoboszlón, Mezőberényben, Vétresszőlősön, Dunaföldváron, Tatabányán. Minden évben több érmet hozunk el egyéni, páros és csapatgyakorlatokkal egyaránt.
A valamikori kisvárosi, kezdő csoportot ma már Magyarország legjobb csapatai között tartják számon. Ezt a gyerekek és családtagjaik áldozatos munkájával valamint szponzoraink és Gyál városának támogatásával sikerülhetett csak elérni.
A csoport bemutatkozott már, Európa több országában, Bulgária, Törökország, Horvátország, Lengyelország látott vendégül bennünket. 2011. nyarán a Supetari nyári fesztivál (Horvátország, Brac sziget) vendége voltunk. 2012. augusztusában a lengyelországi Opole-ban szerepeltünk a Mazsorett Európa bajnokságon. Belföldön több fesztivál és rendezvény visszatérő színfoltjai vagyunk, rendszeresen lépünk fel a Camponában és a Savoya parkban. Évek óta meghívást kapunk a Kiskunlacházi Lacipecsenye fesztiválra (Fúvós és Mazsorett találkozó), a Pakonyi Gyermeknapra, a Gyúrói Falunapokra, Halásztelki Szüreti felvonulásra. Egy-egy produkció bemutatásától a hosszú, folyamatos műsorig –igény szerint– minden megoldható. Sajnos idő hiányában már nem tudunk mindenhová eljutni ahová a csoportot meghívják.
Megalakulásunk óta részt veszünk Gyál város nagyobb rendezvényein, a várossá avatás ünnepén és a gyermeknapon is visszatérő szereplők vagyunk. A város civil szervezeteivel is jó kapcsolatot ápolunk a Tátika és a Bartók óvoda, az Őszidők nyugdíjas klub rendezvényein és környék (Pestmegye, Budapest) iskoláiban is rendszeresen fellépünk. A gyáli Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtárban nagysikerű egész estés műsort adtunk „Álomutazás” címmel. Itt tartottuk a 10 éves jubileumi műsorunkat is amit egy fúvószenekar által kísért városi felvonulással indítottunk.
Edzéseinket a Bartók Béla Általános Iskola tornatermében tartjuk, ahová szeretettel várunk minden érdeklődőt. Az iskola vezetésének támogatásával egyre jobbak a próbalehetőségeink. Nagy örömmel veszünk részt rendezvényeiken, az Alapítványi Bálon illetve az iskolanapon. Ilyenkor a gyáli Kodály Zoltán Zeneiskola fúvós-együttesével is adunk elő közös produkciókat.
Nagyon jó partnert találtunk a Kiskunlacházi Ifjúsági Fúvószenekarban. Szívesen veszünk részt egymás rendezvényein, több nagysikerű, közös, külföldi utazáson is voltunk. Saját szervezésű versenyeinken, rendezvényeinken is Ők kísérték a csapatot.
A Gyáli Baráti Kör Sportegyesület Mazsorett Szakosztályaként működünk, így válik lehetővé, hogy költségeink fedezéséhez pályázatokon indulhassunk. Az egyesület vezetésétől ehhez minden segítséget megkapunk. Több gyáli vállalkozás és magánszemély is segíti munkánkat, ezúton is köszönjük nekik. A lelkes szülők Nagy Ariella vezetésével megalakították Gyáli Mazsorett Fan Club-ot, akik a versenyszervezés, szponzorkeresés mellett még Halloween felvonulást és partit is szerveztek a gyerekeknek már több ízben. Sok-sok munkájuk nélkülözhetetlen a csapat fejlődéséhez.
Az elmúlt 12 év alatt Bittera Zsuzsa több rangos elismerést is megkapott: Magyar Országos Mazsorett Szövetség szakmai díja 2010, Gyáli Önkormányzat adományozta kiváló sportoló díj 2011-ben. Országos Mazsorett Szövetség Kiváló Mazsorett Vezető 2011. Ezek a díjak a tanítványok kitartásának, ügyességének és odaadó, szorgos munkájának is köszönhető.
2013. szeptemberétől a csapat vezetését Kőrös-Nyíri Dóra tanárnő vette át. A cadett korosztály képzésében Erdősi Kinga és Tóth Nikoletta segít, akik nemrég még a csapat legeredményesebb versenyzőiként vettek részt a gyáli mazsorettek életében.
Próbáinkra bármikor el lehet látogatni. Szeretettel várunk minden fiút és leányt a csoport tagjai közé, akik szeretnék megmérettetni magukat ebben az igen összetett mozgást igénylő de nagyon-nagy élményt nyújtó sportban.
Néhány hasznos információ
Mi is az a mazsorett?
Pár szó a twirlingről
A sportág meghatározása
A twirling története
Edzések időpontja
Szerepléseink 2007-ben
Szerepléseink 2008-ban
Szerepléseink 2009-ben
Szerepléseink 2010-ben
Szerepléseink 2011-ben
Szerepléseink 2012-ben
Csapatunk szerepelt a CBA születésnap TV reklámjában
Bemutatkoztunk az ATV Hazahúzó
című műsorában
Szerepléseink 2013-ban
Szerepléseink 2014-ban